Vie en NLP

073NLP (Neuro linguistisch programmeren) bestaat sinds de jaren 70 en is naast een verzameling communicatietechnieken vooral een levenshouding van nieuwsgierigheid en experimenteren.

NLP is gebaseerd op de studie van wat werkt. De grondleggers van NLP, Bandler en Grinder, hebben therapeuten bestudeerd en bekeken hoe het kwam dat ze met hun communicatie zulke goede resultaten behaalden.

NLP helpt je onder meer om:

  • goed contact te krijgen met jezelf en anderen
  • haalbare doelen te formuleren
  • conflicten op te lossen
  • te leren

Ik ben opgeleid in de NLP traditie van de Nederlandse Academie voor Psychotherapie. In deze traditie staat de mens en niet de techniek centraal.  Ik “tover” niet met NLP, geloof niet in quick fixes zonder dat er iets bij jou als cliënt in beweging wordt gezet. Mijn doel is jou op weg te zetten, zodat jij de stappen gaat zetten die je leven veranderen in de door jou gewenste richting. Jouw eigenheid en eigen verantwoordelijkheid staat centraal.

We nemen samen de tijd om te onderzoeken wat er aan een wens of klacht ten grondslag ligt en welke mogelijkheden echt gaan werken voor jou. Zo ga ik niet knutselen aan symptomen, maar op zoek naar de basis van een probleem met als gevolg een duurzame oplossing.

Ik werk met NLP technieken, en mijn gereedschapskist is breder: ik ben bekend met systemisch werk, clean language, mindfulness en enkele technieken uit de client centered therapy. Ook beheers ik het boundaries model van Anné Linden. Mijn inspiratiebronnen binnen NLP zijn Milton Erickson, Robert Dilts en Steven Gilligan.

Binnen de NLP gereedschapskist werk ik het liefst met perceptuele posities, parts (voice dialogue) en met het metamodel. Mijn stijl kenmerkt zich door betrokkenheid, creativiteit en mijn analytisch vermogen. Ik creëer overzicht, houd spiegels voor en aan het einde van iedere sessie gaat er een concrete huiswerkopdracht mee om iets te onderzoeken of uit te proberen. Ik verwacht een kort reflectieverslag van iedere sessie. Dit helpt jou om focus te bewaren gedurende het traject. Een traject duurt zo ongeveer tussen de drie en acht sessies.

Na drie sessies is er door de meeste cliënten al een grote verandering ingezet.